Scottish Baronial Residence

[slideshow id=12]

 

Project Details

The house is situated in a former paddock in a secluded rural area to the south of Edinburgh.

The building achieves high visual impact due to its bespoke features, drawing inspiration from Scottish Baronial designs of the past. Externally high-quality materials have been used to form a series of traditional features such as crow-stepped gables, turret roofs, sash and case windows, finial details and a semi-circular lead roof.

Internally the house is spacious and modern with the use of contrasting materials such as limestone tiles, hardwood floors and oak paneled doors. The entrance hallway is a double height space, overlooked by the bedroom gallery, with the sweeping circular staircase drawing you up to the first floor.

The kitchen is a large open plan space with custom made walnut units, extending into the semi-circular glazed family area overlooking the garden. There are connecting doors between the dining room and the lounge, which can be opened up for entertaining.

There are seven generous bedrooms on the upper level, each with their own unique en-suite bathroom and dressing room. The master-bedroom opens onto a terrace which offers beautiful views of the landscaped garden and the surrounding countryside. Playful decorative elements have also been added to the interior such as joiner-made curved doors to several of the turrets.

 

Other New Builds