Stone-built Annex

[slideshow id=11]

 

Project Details

This single storey annex is situated on a separate plot adjacent to an existing Georgian villa in Newington, Edinburgh.

The design evolved in response to particular planning constraints. An existing garage was demolished to accommodate the new house, so the scale of the development could not exceed one storey in height. In order to achieve enjoyable living conditions in terms of light penetration into the core of the space, a central courtyard was devised. This pleasantly lights the sequence of rooms which fill the long rectangular plan form.

The lounge at the rear of the property is located in a feature space with a pyramid roof form and central cupola detail.  Large sliding doors and high level windows help to generate a real sense of connection to the outside, with the movement of mature trees clearly visible. The open-air courtyard between the lounge and bedroom draws light into the heart of the house and also provides a private patio area. The kitchen, at the front of the property, is the full width of the plan with a vista all the way throught to the end of the house via glass doors.

The stone used on the side coursed-rubble wall was recycled from the former garage with new dressed stone introduced on the front facade. The existing slates were also re-used along the roof.

The house is an intricate blend of old and new, settling into its position as though it has always been there.

Other New Builds