Trinity Loft Conversion

[slideshow id=8]

Project Details

This project involved releasing the potential of a largely unused existing attic space by converting it into additional rooms. The original roof space was accessed via a makeshift stair, with two storage areas divided up with a crawl space between. The roof structure was such that appropriate head heights were already achievable. During the works the ceiling heights were improved by stripping back the ceiling finish to reveal the original rafters and insulation was inserted in between. A larger opening was formed through the chimney breast between the two roof spaces creating a bedroom with an ensuite, an office space and a separate walk-in storage area, maximising the floor space available.

For access, a sturdy built-in staircase was fitted in an existing small room leading from the first floor landing and up into this new vast loft conversion. Roof windows were installed offering brilliant views onto the Firth of Forth on a clear day. The spaces were enhanced with the used of natural materials and neutral colours. The open riser staircase has a painted finish, leading up onto the oak flooring of the new top storey. The whitewashed effect of the rafters and ceilings contrast well with the warm hues of the sunlight when it streams through the roof windows onto the wooden floor. The original stone walls were uncovered, the joints repointed and the walls were sealed to complete the rustic look.

Other alterations