New-Town Flat Redevelopment

[slideshow id=3]

 

Project Details

This flat in the heart of Edinburgh’s New Town was purchased by the new owners as an investment opportunity. The basic structure was intact and the reception rooms and large hallway retained their grandeur, but the flat required rearrangement and good deal of modernisation. Stripping back the layers of paper and removing the carpet lead to some interesting discoveries including stone slabs in the hall and kitchen. As part of the works these slabs were polished up and have become an integral feature.

The main issue with the existing layout was that the bathroom facilities were in two separate locations and were not making the best possible use of space. By opening this all up, a new arrangement was devised whereby a generous bathroom and several good sized cupboards were created without detracting from the original features of the hall. Full use was made of the extensive height of the rooms by forming a lowered ceiling over the bathroom, providing an additional level of storage space. Within the bedrooms, existing fireplaces were opened up and new period feature built-in wardrobes were added. These wardrobes look like they have always been in place with the use of authentic architraves, moldings and panelled doors. The kitchen is modern in design and makes full use of the existing space with its high ceiling and large proportions. The bold colour schemes used throughout, perfectly accentuate the period features.

Other alterations