Coach House Extension

[slideshow id=2]

 

Project Details

The building was formerly part of a large estate and was adapted from a coach house into a residential property in more recent times. The space where the new extension is now situated, accommodated a carport roof and a small porch, which separated the front of the house from the garden at the back. The client required a new wing to the house to meet the demands of a growing family and also to enjoy the indoor and outdoor spaces more effectively.

The main priority during the design process was to ensure the new extension complimented the existing building. The archway motif was recreated on the entrance elevation and coursed red sandstone with traditional stone quoin details were used on all the facades.

The selection of the stone was of prime importance so that the colour and quality matched the original as closely as possible. The existing asethetics and colour palette were further enhanced by the use of rosemary tiles on the roof.

In terms of layout, there is a large entrance hallway with a utility room to one side on the ground floor. Through the hall there is a facing door that provides direct access out to the expansive rear garden. Upstairs there is a master bedroom complete with an en-suite bathroom, creating a new separate apartment. This frees up the rest of the sleeping accommodation in the main house for children and guests.

Other extensions